Menu

Bereken hoeveel jij maximaal kunt meefinancieren

Wanneer je gaat verhuizen komt er veel op je af. Financiële zaken regelen met de bank, een hypotheek afsluiten en bij de bouw van een nieuw huis komt er nog veel meer bij kijken. Weet jij bijvoorbeeld hoeveel je mag meefinancieren voor de inrichting van je huis? Dan is het fijn om tijd over te houden voor de leuke dingen, zoals de inrichting van je huis.

Stijlvol wonen op jouw manier

Je gaat een huis kopen of misschien zelfs een nieuw huis (laten) bouwen. Dan komen er heel wat vragen op je af. Niet alleen het huis zelf, maar ook alle beslissingen die daarbij komen hebben invloed op jouw financiële plaatje. Je wil natuurlijk graag in een stijlvol afgewerkt huis komen te wonen, maar dat betekent ook extra kosten maken. In dit artikel vertellen we je alles over de mogelijkheden om deze kosten mee te financieren in je (nieuwe) hypotheek.

Wat kun je meefinancieren?

Als je een particuliere woningfinanciering (hypotheek) afsluit, moet je dit geld gebruiken voor de aanschaf of verbetering van de eigen woning. Hieronder valt, naast de woning zelf, in principe alles wat ‘nagelvast’ aan het huis is verbonden. Losse zaken vallen hier niet onder. Zo is een losse laminaatvloer geen onderdeel van de woning, maar een vast verlijmde vloerbedekking wel.

Voorbeelden van zaken die je mee kunt financieren:

  • Binnen schilderwerk
  • Buiten schilderwerk
  • Vloeren en vloerbedekking die vast (verlijmd/gespijkerd) gelegd is
  • Spuitwerk van keuken, deuren en andere onderdelen in huis
  • Vaste trapbekleding

Hoeveel kun je financieren?

In 2017 mag je een bedrag ter hoogte van 101% van de marktwaarde van je nieuwe woning financieren. Dit bedrag daalt sinds 2012 met 1% per jaar tot 100% van de marktwaarde in 2018.

Hoeveel je kunt investeren in de afwerking van je woning is afhankelijk van het verschil tussen de marktwaarde van je nieuwe woning en het bedrag dat je nodig hebt voor de koopsom. Bovendien is er een verschil tussen nieuwbouwwoningen en bestaande woningen.

Een nieuw huis (laten) bouwen

Bij een nieuwbouwwoning wordt de marktwaarde (en dus het maximaal te financieren bedrag) bepaald op basis van de stichtingskosten van de woning. Deze bestaan grofweg uit de koopsom voor de grond, de aanneemsom voor de bouw van de woning, bouwrente en meerwerk. Onder het meerwerk vallen keuken, badkamer, vloeren, schilderwerk, etc. Het meerwerk is gemaximeerd op 15% van het bedrag dat je betaalt voor de grond en aanneemsom. Bij een nieuwbouwwoning van € 200.000,- (grond en aanneemsom) heb je dus tot
€ 30.000,- financieringsruimte voor meerwerk.

Indien het meerwerk leidt tot volumevergroting van de woning, bijvoorbeeld bij een extra uitbouw, dan is de financieringsruimte vaak nog groter dan 15%.
 

Een bestaand huis kopen

Bij een bestaande woning is de marktwaarde gelijk aan de koopsom. Echter, indien je van plan bent om verbeteringen aan de woning aan te brengen die de waarde van de woning verhogen, kun je op basis van een taxatierapport na verbouwing deze kosten toch (deels) meefinancieren. Hiervoor heb je een taxatierapport van de woning nodig waarin de taxateur aangeeft wat de waarde van de woning wordt nadat je de gewenste verbouwing/verbeteringen hebt uitgevoerd. De hypotheekverstrekker mag in dat geval uitgaan van deze hogere woningwaarde.
 

Laat je adviseren                                                                                

Een woning kopen is voor de meeste mensen de grootste financiële transactie in hun leven. Laat je daarom goed adviseren, zodat je de keuze kunt maken die het beste past bij jouw wensen en mogelijkheden. De Rabobank helpt u hier graag bij.
Kijk op www.rabobank.nl/hypotheken of bel (033) 467 55 00 voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Bovenstaande tekst betreft algemene informatie en geeft u een indicatie van de mogelijkheden. Uw persoonlijke mogelijkheden en de normen/regels van uw hypotheekverstrekker kunnen hiervan afwijken.
Bron: Rabobank, september 2016

 

 

Wil jij ook ‘zo’ in je nieuwe huis?