Menu

Zelf je muren behangen? Zo doe je dat!

Eén van de eerste keuzes die je zult maken bij het betrekken van een nieuw huis of nieuwbouwwoning, is: ga ik voor stucwerk of behang? Stucwerk is een veelgemaakte keuze, maar wist je dat behangen veel goedkoper is? En veel meer voordelen heeft? Maar welke soort kies je? En waar begin je? De behangspecialisten van ‘Zo in je nieuwe huis’ helpen je graag op weg!

Behangen is weer helemaal hot! En dat is niet zo gek, de voordelen van behang zijn legio. Behang is, in tegenstelling tot stuc- of pleisterwerk:

· Stootvast
· Eenvoudig (zelf) te verwerken
· Verkrijgbaar in allerlei gave patronen en kleuren (mat, hoogglans, fotobehang en zelfs met metallic look!)
· Ademend, dus geen schimmelvorming
· Warm, sfeervol & persoonlijk
· Vrijwel onscheurbaar

Afbeelding bij blog post

Vliesbehang is hét ideale behang voor beginners. Je hebt niet eens een behangtafel nodig!

Welk behang kies je?

Er zijn enorm veel verschillende soorten behang, zoals glasvezelbehang, vinylbehang, rauhfaser, duplexbehang en nog veel meer. Het makkelijkste behang om (zelf) te verwerken is vliesbehang. Vliesbehang is superstevig, stootvast, rekt niet, is makkelijk afwasbaar, moeilijk ontvlambaar én… ideaal voor beginners. Je hebt niet eens een behangtafel nodig!

Vliesbehang is er in vele soorten en maten. Je kunt kiezen uit dik behang, dun behang, met verschillende structuren, dessins en patronen. En voor een extra persoonlijk tintje kies je natuurlijk voor fotobehang!

Afbeelding bij blog post

Welke ruimtes wil je behangen?

Met behang kun je alle kanten op. Denk er wel aan, dat behang niet geschikt is voor vochtige ruimtes zoals een badkamer! Denk ook goed na over hoe je de ruimte gebruikt. Kies je voor rust en gezelligheid, of moet het behang juist van de muur afspatten?

De do’s en don’ts

Gebruik in de slaapkamer liever geen behang met felle kleuren of drukke patronen. In de kamer kan een accentwand juist wel weer helemaal te gek staan. Heb je advies nodig over welke patronen je het beste voor welke ruimte kunt gebruiken? Wat een opvallende accentmuur met je ruimte doet? Laat je adviseren door één van onze interieurstylistes . Zij weten precies hoe je het juiste effect bereikt!

Oké, en nu aan de slag…

Zorg eerst voor een goede voorbereiding

Ook voor behangen geldt: een goede voorbereiding is het halve werk! Verwijder oud behang en zorg voor een egale ondergrond. Je kunt de muren eventueel egaliseren en isoleren met een goede primer. Natuurlijk moet de muur ook schoon, droog en egaal van kleur zijn.

Dan: zet je verwarming laag en doe je ramen dicht. Lees voor het behangen altijd eerst het etiket/verwerkingsvoorschrift op de behangrol; volg deze secuur op voor een mooi en goed eindresultaat!

Van trendy grafische prints tot retrobehang… behang is weer helemaal hot!

Geen behangtafel in huis? Niet nodig!

Vliesbehang is hét ideale behang voor de beginnende doe-het-zelver. Knip het behang in banen met een marge van een paar (4 à 5) centimeter per deel. Smeer voldoende lijm op de muur en plak het behang er soepeltjes – zonder spanning, duwen of trekken – overheen. Anders krijg je openstaande naden zodra de lijm gaat drogen. Strijk met een behangspatel de strook lichtjes naar de hoek.

Laat de naden altijd goed aansluiten met behulp van een behangroller en gebruik een scherp stanleymes (en eventueel een liniaal) voor het afsnijden van het behang bij bijv. stopcontacten. Pas je wel op je vingers…?

Verwijder lijmresten direct

Heb je geknoeid met de lijm? Geen probleem! Pak wat schoon, koud water en een zachte spons en maak de (hele) baan voorzichtig schoon. Het is wel belangrijk om dat meteen na het plakken van je baan te doen!

Behangen moeilijk? Echt niet!

Met het juiste behang maak je van elke kamer binnen no-time een plaatje! Heb je professioneel kleuradvies of inspiratie nodig bij het kiezen van het juiste behangpapier? Of je nu zelf gaat behangen of het liever uitbesteedt: neem eens vrijblijvend contact op met één van onze stylingadviseuses. Ze helpen je graag op weg!

Mogen we met je meedenken?

Een nieuw huis inrichten is een leuke uitdaging. Maar het brengt ook veel vragen met zich mee. Tijdens een vrijblijvend adviesgesprek geven we je graag tips over de aanpak.

Plan een adviesgesprek

Meer tips en inspiratie