Menu

Schilder als een vakman met onze tips!

Eén van de eerste dingen die je doet als je een huis hebt gekocht, is schilderen. Omdat het bestaande verfwerk niet aan je smaak voldoet, omdat het in slechte conditie verkeert óf omdat je vindt dat het gewoon een opfrisbeurt nodig heeft. Is jouw huis ook toe aan een lik verf? Aan de hand van deze tips zet je je woning zélf professioneel in de lak!

Een goede voorbereiding…

… is het halve werk! Dat geldt natuurlijk voor de meeste klussen, maar als je gaat schilderen al helemaal! Een goede voorbereiding neemt al gauw 80% van de tijd in beslag. De overige 20% ben je lekker aan het schilderen.

Afbeelding bij blog post

Schilderen van trap, deuren, ramen en kozijnen

In dit blog nemen we het schilderen van kozijnen als uitgangspunt, maar voor het verven van je deuren en overig schilderwerk kun je in principe dezelfde volgorde aanhouden. Afhankelijk van de ondergrond, is het dan wel handig om je even te laten adviseren over het juiste materiaalgebruik (zoals bijv. het type verf en de korrelgrofte van het schuurpapier).

Wat heb je nodig:

 • Een krachtige ontvetter, zoals Universol of St. Marc
 • Schuurpapier, korrel P150 en P220
 • Lakplamuur voor het opvullen van kleine gaatjes
 • Grondverf
 • Aflakverf
 • Hulpgereedschap: afplaktape, doekje, kwasten, rollers, plamuurmes en schuurblokje
 • Eventueel acrylaatkit & kitpistool voor het afdichten van naden en kieren

Wist je dat schilderen heel rustgevend kan zijn? Spullen klaarleggen, radio aan… heerlijk!

Duurdere verf levert betere kwaliteit. Feit of fabel?

Feit! Professionele verf werkt prettiger, heeft een betere dekking en kleurbehoud én geeft een mooier eindresultaat. Door de langere levensduur bespaar je ook nog eens op de kosten. Een aantal voorbeelden van verf van professionele kwaliteit zijn:

 • Sigma,
 • Sikkens,
 • Dimago en
 • Meiling Superior Paints.

Kies de juiste verf voor jouw klus!

Wil je weten welke verf en/of kleur je het beste kunt gebruiken? Laat je informeren in de winkel van Meiling. Je vindt er water gedragen of synthetische grondverf en lakverf; van hoogglans en zijdeglans tot krijtverf en matte verf… in de mooiste kleuren!

Schuren, schuren en nog eens…

Zo! Nu aan de slag met het voorwerk. Eerst ontvet je de boel grondig, daarna schuur je de ondergrond met P150 schuurpapier. Neem er uitgebreid de tijd voor, want als je deze stappen niet zorgvuldig uitvoert kun je – hoe goed je verf ook is – na het schilderen weer opnieuw beginnen!

Afbeelding bij blog post

De gouden tip? Zet je verf vol op, strijk het uit en laat het dan met rust.

Verwijder vervolgens het schuurstof met een vochtige doek, plak je raam netjes af en zet het kozijn in de grondverf. Liefst in dezelfde kleur als je aflak. Als de verf (goed!) gedroogd is, schuur je alles licht op met P220 schuurpapier. Dit is trouwens ook hét moment om oppervlakkige oneffenheden zoals krasjes, scheurtjes en lakbeschadigingen te repareren met een lakplamuur. De plekken die je geplamuurd hebt, schuur je natuurlijk ook nog even lichtjes met P220. Ben je klaar? Maak je kozijnen weer stofvrij met een vochtige doek en… aflakken maar!

De gouden tip voor een verbluffend eindresultaat? Zet je verf vol op, strijk het uit en laat het dan met rust. Verf van goede kwaliteit vloeit vanzelf uit tot een super strakke, gladde afwerking!

Schilder in de goede volgorde

Probeer bij het schilderen zo min mogelijk op een ander deel te schilderen, dus werk zorgvuldig. Begin met de bovenste, horizontale raamstijl, pak dan de verticale delen en als laatste verf je de onderstijl. Ga je je deuren ook schilderen? Til ze eerst uit de scharnieren, verwijder deurkrukken en slotplaten, en zet de deur op een schone ondergrond. Dat werkt een stuk prettiger en geeft een mooier resultaat

Afbeelding bij blog post

Ga je je trap schilderen? Verf de treden om en om!

Trap schilderen

Een trap schilderen is andere koek. Heb je een mooie houten trap die je graag wilt verven? Begin met de zijkanten en verf daarna – om en om – de treden. Zo kun je in ieder geval nog naar boven als de verf nog niet droog is.

Neem voor het schilderen van je trap een kras- en slijtvaste lak, ook wel ‘trapverf’ genoemd. Kies daarbij voor zijdeglans; op zijdeglans vallen krassen minder snel op én zijdeglans is stroever, waardoor je niet zomaar uitglijdt… best handig op de trap ;-)

Kies de juiste verfkleur(en)

Wil je weten welke kleurencombinatie perfect bij je interieur past? Upload een foto in een online kleurentool en binnen een paar seconden weet je of de kleur matcht bij je meubels of keukenkastjes! Handig toch?

Ben je er nog niet helemaal uit? Volg een workshop kleur in je interieur óf houd de basis – je kozijnen, deuren, muren en plafonds – gewoon lekker wit. Wit geeft rust, combineert met alle (stijlen) meubels en is tijdloos. En: een ruimte die wit is, lijkt ook nog eens groter.

Zelf schilderen of uitbesteden?

Heb je geen tijd of zin om je huis zelf te schilderen? Je kunt ook (een deel van) het schilderwerk aan een gerenommeerd schildersbedrijf overlaten. Zo ben je zeker van een professioneel eindresultaat en door een gedeelte zelf te doen, bespaar je ook nog eens op de kosten.

Ga je toch lekker doe-het-zelven en kun je wel wat extra tips of advies gebruiken als je je kozijnen, deuren of trap gaat schilderen? Laat het ons weten! Trouwens, wist je dat schilderen heel rustgevend kan zijn? Spullen klaarleggen, radio aan… Heerlijk!

Mogen we met je meedenken?

Een nieuw huis inrichten is een leuke uitdaging. Maar het brengt ook veel vragen met zich mee. Tijdens een vrijblijvend adviesgesprek geven we je graag tips over de aanpak.

Plan een adviesgesprek

Meer tips en inspiratie