Menu

Hoe kies je de juiste raamdecoratie?

Er zijn van die dingen die je nooit overhaast moet kopen, dat geldt ook voor gordijnen. Welke gordijnen je kiest is natuurlijk niet alleen afhankelijk van je interieurstijl, maar vooral ook van hoe je de ruimte gebruikt. Wil je de lichtinval beperken, bijvoorbeeld in je slaapkamer? Betreft het een vochtige ruimte? In dit blog zetten we de leukste tips en weetjes over gordijnen voor je op een rij!

Soorten gordijnen en raambekleding

Er zijn ontzettend veel soorten raamdecoratie verkrijgbaar, denk aan:

 • Gordijnen
 • Vouwgordijnen
 • Paneelgordijnen
 • Inbetweens
 • Vitrage
 • Rolgordijnen
 • Duo rolgordijnen
 • Aluminium en houten horizontale jaloezieën
 • Shades
 • Plisségordijnen (DUETTE gordijnen)
 • Verticale lamellen
 • Shutters

Lichtdoorlatende vitrage…

Wil je zoveel mogelijk privacy, maar een optimale lichtinval behouden? Denk dan eens aan een combinatie van overgordijnen met vitrages, of een mix daarvan: inbetweens. En wat denk je van mooie houten jaloezieën, plisségordijnen of shutters? Daarmee kun je de lichtinval precies regelen zoals jij dat wilt!

… of verduisterende gordijnen?

De beste ingrediënten voor een gezonde nachtrust zijn een goed bed én… verduisterende gordijnen. Hoe donkerder de slaapkamer, hoe beter! Teveel licht kan namelijk zorgen voor slapeloosheid, dus kies voor je slaapkamer voor dikke – eventueel gevoerde – verduisterende gordijnen.

Vind je vouwgordijnen of rolgordijnen praktischer? Ook die zijn tegenwoordig verkrijgbaar met verduisterend materiaal, in allerlei kleuren en motieven.

Afbeelding bij blog post

Kids of huisdieren? Neem gordijnen die je zelf kunt wassen!

Welke stijl raamdecoratie kies je?

Wat is de stijl van de kamer? Romantisch, modern of klassiek? Wil je een open, of juist een intieme sfeer? Voor welk type raamdecoratie je ook gaat: zorg ervoor dat je raambekleding past bij de stijl van je inrichting! Luxe, geplooide stoffen als zijde en velours staan prachtig in een klassiek of romantisch interieur. Door dit soort gordijnen af te werken met ruches, kwasten en pailletten, of te kiezen voor een bloem- of barok patroon, kun je het zo weeldering maken zoals je wilt!

Heb je een strak of industrieel interieur? Kies dan voor natuurlijke stoffen als linnen, katoen, katoenen velours of wol met ingeslagen zeilringen en een rvs roede of steigerpijp. Lichte, rechte gordijnen in een neutrale kleur passen perfect in een moderne woninginrichting: het zorgt voor sfeer, zonder al te bepalend te zijn voor je interieur.

Let wel: stoffen van natuurlijke materialen kunnen wat minder goed tegen de felle zon. Laat ze aan de raamzijde voeren om verkleuring te voorkomen. De voering zorgt er ook voor dat de stof mooier valt!

Afbeelding bij blog post

Wil je een stoere uitstraling? Kies dan voor natuurlijke stoffen met een grove structuur!

Raambekleding voor bijzondere ramen

Heb je raambekleding voor je badkamer nodig? Of heeft je raam een bijzondere vorm? Van schuin tot ovaal, rond, piepklein, dakraam en kiepraam… zelfs voor de meest afwijkende raamvormen en -typen is raamdecoratie verkrijgbaar. Met name lamellen, horizontale jaloezieën en plisségordijnen (duettes) zijn op vrijwel elke raamsituatie toepasbaar.

Meer weten over bijzondere gordijnen op maat? Of wil je eerst meer inspiratie opdoen? Maak een collage of moodboard op Pinterest of plan eens een vrijblijvend adviesgesprek met één van onze interieurstylistes. Zij maken graag een voorstel voor je op basis van de uitgebreide collectie gordijnstoffen en raamdecoratie van o.a. de merken: Bece, HR Design, Copa Home, Vriesco, Your Edition, Essente, Kobe, Headlam en Dimago


Wat je wensen ook zijn: er is altijd een mooie, passende oplossing voor je. Voor elk raamtype, voor elke woonstijl én: voor elk budget!

Afbeelding bij blog post

Mogen we met je meedenken?

Een nieuw huis inrichten is een leuke uitdaging. Maar het brengt ook veel vragen met zich mee. Tijdens een vrijblijvend adviesgesprek geven we je graag tips over de aanpak.

Plan een adviesgesprek

Meer tips en inspiratie